Toen ik (een aantal jaar geleden alweer) bij een vriendin in Londen logeerde maakte ik voor het eerst kennis met een geweldige lekkernij “Shortcakes”. Shortcakes zijn koekjes/cakejes met een knapperige koekbodem met daarop een mierzoete karamellaag en daarop weer een romige chocoladelaag. In die tijd was ik nog helemaal niet bezig met een gezonde levensstijl dus ik heb me grandioos tegoed gedaan aan die dingen. Ik had al een paar ‘gezonde’ versies van de shortcake voorbij zijn komen hier en daar en deze stond al een tijdje op mijn lijstje om eens uit te proberen. En nee, dit is echt geen gezond voedingsmiddel. Het is een genotsmiddel, zo gezond mogelijk gemaakt. Echt een traktatie. Zo eentje waar je de blits mee kunt maken als je het meeneemt als je op bezoek gaat bij vrienden. Of als extravagant toetje in het weekend, zoiets. Geniet ervan met mate(n)!

Dit heb je nodig

Voor de koek:
100 gram havermeel*
30 gram kokosbloesemsuiker of palmsuiker
60 gram gesmolten kokosolie
1 tl wijnsteenbakpoeder
snufje zout

Voor de ‘karamel’laag:
200 gram Medjoul dadels
40 gram kokosolie

Voor de chocoladelaag:
120 gram pure chocolade (minimaal 72%, er bestaat ook 92%)
2 el roomboter (of kokosolie)
3 el (plantaardige) room

* Heb je geen havermeel in huis? In een goeie blender of keukenmachine maal je havermout zo tot meel, koud kunstje!

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 170 graden
Neem een kleine ovenschaal (de mijne is ongeveer 15×24)
Vet deze in en bekleed met bakpapier (anders krijg je het er nooit meer uit!)
Meng in een kom de ingrediënten voor de koek
Doe het in de bakvorm en druk het aan
Zet het ongeveer 15 minuten in de oven en laat het daarna volledig afkoelen! Dat wil zeggen: zodra het kan in de koelkast zetten en echt helemaal koud laten worden.
Pureer de ingrediënten voor de karamellaag en verdeel over de koek (daar heb je dus wel een goede blender/keukenmachine voor nodig)
Smelt de chocolade, boter en de room in een pannetje en verdeel over de karamellaag.
Laat een half uurtje hard worden in de koelkast en snij het daarna in de karakteristieke shortcake vierkantjes. Als je het mes even onder de hete kraan houdt (wel even afdrogen daarna) lukt het vierkantjes snijden een stuk makkelijker!