Met dit weer kun je écht niet zonder!

Vanochtend hadden onze jongste zoon en ik een interessante discussie over zijn deo-gebruik. Sinds onze kids (pre)pubers zijn, stel ik ’s ochtends regelmatig de vraag: heb je wel deo op?  Inmiddels is die gewoonte wel aardig ingesleten en hoef ik dat eigenlijk niet meer te doen maar af en toe floept het er per ongeluk nog uit. Zo ook vandaag, met als antwoord een wenkbrauwophalend ‘jahaaaa’ dat doe ik toch altijhijd!’ als antwoord. De discussie daarna ging erover dat hij eerst zijn 3(!) bijna-lege flesjes (die ik gisteren ineens op zijn kamer ontdekte) moest opmaken voordat hij aan de nieuwe begon. En ja, toen deed ik het weer: zeuren! Ik zei namelijk tegen hem dat ik het toch wel jammer vond van die spuitbus en dat we de volgende keer echt weer een gezond(re) deo gaan kopen.

Die spuitbussen had ik namelijk in een toegeeflijke bui gekocht, na een hoop gedram (midden in de Kruidvat) over “dat iedereen spuitdeo heeft en wij als enige niet”. Dat ze daarbij ook nog eens vet in de aanbieding waren hielp niet (of wel, het is maar net vanuit welk standpunt je het bekijkt).

Zijn vraag waarom is het eigenlijk zo erg is dat het een spuitbus is was in dit geval helemaal terecht. Daar had ik nog nooit iets over uitgelegd. Dus ik ging los: over de ozonlaag en drijfgas en de opwarming van de aarde en onze verantwoordelijkheid daarin. Waarop hij heel droog antwoordde: denk je nou écht dat het helpt als ík geen spuitdeo mee gebruik? Einde discussie, want hij moest naar school. En: ja! Dat denk ik! Dat het helpt! Maar daarover een andere keer meer.

Dat drijfgas slecht voor het milieu is zit er al vanaf mijn jeugd in. Vanwege de cfk’s enzo maar die zijn al sinds midden jaren 90 verboden. Toch is het aantal spuitbussen in de winkels niet minder geworden, eerder meer. Volgens het Rijksinstituut Voor Volksgezondheid en Milieu worden sinds dat verbod voornamelijk koolwaterstoffen gebruikt als drijfgas en die zouden niet schadelijk voor de ozonlaag zijn. Tot zover dus even die discussie.

Voor mij zijn er nog wel wat andere redenen om geen ‘in de winkel gekochte’ deodorant meer te gebruiken. Naast alle, meestal haast onuitspreekbare ingrediënten, is het actieve ingrediënt in de meeste deodorants aluminiumzout of een afgeleide daarvan (aluminiumsulfaat, ammonium alum). Deze worden door je huid opgenomen en werken goed. Helaas is aluminium een metaal dat giftig is voor het lichaam. Dat smeer ik liever niet onder mijn oksels en als je een spuitbus gebruikt, adem je het ook nog eens in. Het vergroot de kans om Alzheimer te krijgen en wordt ook gelinkt aan kanker. De kankerbestrijding weerspreekt dit overigens maar feit is dat ons lichaam het niet nodig heeft, er niks mee kan en het opslaat in botten, spieren en organen. Ook in je hersenen dus. Met alle gevolgen van dien.

En omdat ik alles wat ik eet of op mezelf smeer graag zo natuurlijk en gezond mogelijk wil maak ik al een paar jaar mijn deo lekker zelf. Helemaal niet moeilijk en helemaal ‘stink’proof!

Wil jij dat ook? Hier is het recept:

Huisgemaakte natuurlijke deodorant

Wat heb je nodig voor de ‘zomervariant’?

* 1 eetlepel bijenwaskorrels (ik bestel ze bij natuurlijkeolie.nl)

* 3 eetlepels kokosolie (kokosvet = hard maar smelt rond de 24 graden)

* 2 eetlepels pure baking soda (Arm&Hammer, oranje pakje bij supermarkt of toko)

* 2 eetlepels maizena of arrowrootpoeder

* 7 druppels etherische eucalyptusolie (of citroen, lavendel, wierookolie wat je maar lekker vindt)

Let op! Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke essentiële oliën zonder chemische en synthetische toevoegingen die slecht zijn voor de gezondheid!

Hoe maak je het?

  1. Smelt in een glazen of roestvrijstalen schaaltje de bijenwaskorrels ‘au bain marie’ voeg daarna de kokosolie toe.
  2. Als alles gesmolten is het schaaltje van de hete pan afhalen
  3. Meng de baking soda en de maizena of arrowroot door de gesmolten kokosolie tot er een stevig papje ontstaat.
  4. Roer de etherische olie erdoor (optioneel, zonder werkt het net zo goed)
  5. Schep/giet het goedje in een laag, liefst glazen potje dat je goed kunt afsluiten en bewaar het op een koele plek (als het warmer is dan 23 graden).

De wintervariant

In de winter laat ik de bijenwas gewoon weg. Bij mij in de badkamer is het dan koel genoeg en anders krijg ik het zo lastig uit het potje.

Hoe gebruik je het?  

Neem wat uit het potje met je vingers of gebruik een spateltje. Smeer dit onder je oksels. Als het wat aan de harde kant is dan wordt het snel zacht door de warmte van je huid en smeert het prima uit. Je kunt er ook prima je voeten mee insmeren mocht dat nodig zijn! Als je potje leeg is kun je het schoonmaken en gewoon weer opnieuw gebruiken, scheelt weer wat (aluminium) afval!