Vorige week na het sporten heb ik voor het eerst echt 100 % natuurlijk gedoucht!

Omdat ik geen synthetische douchegels en dergelijke wil gebruiken was ik mij onder de douche al een paar jaar met Aleppo zeep. Heerlijk spul is dat! Het ziet er wat grof uit en het ruikt niet bijzonder lekker ofzo (ik vind het ook niet vies maar daar zijn de meningen over verdeeld hier) en het is heerlijk voor mijn huid! Ik heb een hele droge huid en ik kan echt merken dat de zeep niet ontvettend werkt. Mijn huid is lekker zacht na het douchen. Aleppo zeep is een 100% natuurlijke zeep, die al eeuwen zo wordt gemaakt in Aleppo, Syrië. De olijfolie waar het grotendeels van is gemaakt verzorgt je huid optimaal terwijl de laurierolie antibacteriële eigenschappen heeft. Ook tast Aleppo zeep de natuurlijke PH-waarde van je huid niet aan en is het dus ook uitermate geschikt om je intieme delen mee te wassen. Omdat er geen chemische ingrediënten en parfum in zitten kan zelfs het meest gevoelige huidje tegen deze zeep. Sterker nog, mensen met bijvoorbeeld eczeem, psoriasis of acné kunnen zelfs verbetering van hun huid merken als ze de Aleppo zeep met 55% laurierolie gebruiken.

Maar goed, voor mijn haar gebruikte ik dus nog steeds shampoo. Ik heb al een hele reeks verschillende biologische merken uitgeprobeerd maar tot nu toe ben ik niet tevreden. Een groot nadeel van de biologische merken is dat ze vaak ontzettend prijzig zijn (in vergelijking tot reguliere shampoo) en vele zijn uiteindelijk toch niet helemaal vrij van petrochemische ingrediënten en/of synthetische parfums. Zeker de wat goedkopere merken niet.

Al eerder had ik blogs en artikelen gelezen van mensen die begonnen zijn hun haar te wassen met Natriumbicarbonaat oftewel Baking soda. Er zijn zelfs mensen die steeds minder hiervan gebruiken en zodoende toewerken naar een leven zonder shampoo (en zonder haren wassen, ja echt!) De zogenaamde No Poo methode. In de Verenigde Staten heel populair onder de ‘gezondheidsfreaks’. Nou wil ik mezelf niet bepaald scharen onder de ‘freaks’ (hoewel, mijn kinderen vinden af en toe van wel), toch wil ik erg graag overschakelen op een gezondere manier van haren wassen. Dus Baking soda in de TEST!

Hoe beviel het?

Het voelde een beetje gek op mijn hoofdhuid. Ik deed wat Baking soda (2 eetlepels) in een jampotje en deed er lauw water bij. Na het schudden goot ik wat op mijn hoofd en probeerde ik het met mijn hand zo goed als dat ging te verdelen. Het voelt een beetje raar om het aan te brengen omdat het niet dik, vloeibaar is, zoals shampoo. Omdat er geen Sodium Lauryl Sulfate (SLS) in zit schuimde het natuurlijk voor geen meter en dat is absoluut even wennen. Daarna masseerde ik het wat in mijn haar en hoofdhuid, liet het even intrekken (geen idee of dat echt nodig is) en spoelde ik het uit. Het voelde wel schoon aan, voor zover je dat kan voelen dan. En omdat ik had gelezen dat appelazijn een hele goede ‘conditioner’ na het wassen is en ik dat toch in huis had probeerde ik dat ook meteen uit. Appelazijn sluit de haarschubben, verzacht je haar en laat het glanzen. Ik deed wat in een leeg shampooflesje, vulde dat aan met water en verdeelde er wat van over mijn haar. Wel met mijn hoofd naar beneden en alleen op de lengtes want die zure appelazijn leek me niet zo fijn voor in mijn ogen en mijn hoofdhuid. En inderdaad, terwijl ik het aanbracht voelde ik mijn van nature stugge haar al zachter worden. Na het uitspoelen (heel héél goed want ik wil natuurlijk niet met een zure-bomhoofd door het leven) voelde het zelfs nog zachter.

Na het drogen voelde mijn hoofdhuid toch een beetje strak aan, ik vermoed dat ik een beetje te veel Baking soda heb gebruikt. De volgende keer wat minder dus. Maar verder zit mijn haar prima zo en het voelt goed aan. Het ruikt lekker fris, naar niks eigenlijk en gelukkig ook niet zuur. Ik ga er voorlopig mee door en kijk hoe het op de lange termijn bevalt! Het zou maar zo kunnen dat ik over een poosje mijn haar nog maar 1 keer per maand hoef te wassen….

Doe het zelf!

Wil jij ook je haar wassen met natriumbicarbonaat (baking soda)? Het is te verkrijgen bij de meeste toko’s, drogisterijen en laatst zag ik het gewoon bij de Jumbo staan. Doe een hoeveelheid van 2 eetlepels in een lege shampoofles of een potje en vul aan met water. Wel goed schudden voor gebruik. Appelazijn heb ik tot nu toe alleen bij de natuurwinkel gevonden maar je kunt ook natuurazijn (geen schoonmaakazijn!) gebruiken hiervoor.

Succes!

Wat is Sodium Lauryl Sulfate (SLS)?

SLS zit in bijna alle (reguliere) reinigingsproducten zoals shampoos, douchegels, handzeep, badschuim (ja ook in baby- en kinderproducten) en zelfs tandpasta’s. Het is een sterk reinigende stof die erg goed schuimt en heel goedkoop is. In de industrie wordt deze stof gebruikt in middelen om garagevloeren te reinigen, motoren te ontvetten en auto’s te wassen. SLS is een zeer agressieve reiniger die, ook in kleine hoeveelheden, huid-, oog- en hoofdhuidirritatie veroorzaakt. Google maar eens op sodium lauryl sulfate en ‘schrik voorzichtig’